«свіжовичавлені соки можуть призвести до реальних проблем». Міфи про правильне харчування
Сьогодні ми хочемо поговорити про дуже актуальній темі – правильне харчування. Як і у більшості обговорюваних питань, щодо правильного харчування сформувалися деякі міфи.
Невже соки фреш настільки корисні, а заморожені овочі гірше свіжих? У гонитві за красивою і ідеальною фігурою люди деколи не розумію, якої шкоди завдають своєму здоров’ю.
Головні міфи про правильне харчування:
Міф перший. . . Все цукрозамінники є хімією, тому їх не варто вживати в їжу
На сьогоднішній день існує безліч цукрозамінників, більшість з яких штучні (хімічні). Приміром, вчені стверджують, що аспартам і цикламат натрію є небезпечними для здоров’я людини, тому їх варто уникати. Їх найчастіше використовують як заміну цукру в газованих водах і жуйках.
Але не все так сумно. Дійсно є хороші і корисні цукрозамінники – сукралоза, яка бескалорийная. Крім того, вона в 600 разів смачніше цукру, з якого і виробляється. Такий тип цукрозамінника підійде людям з порушенням обміну речовин.
Якщо ви дотримуєтеся певної дієти, то вам підійде такий підсолоджувач, як стевія (видобувається з екстракту рослини). Він не викликає різке коливання рівня глюкози в крові і набагато солодше цукру. Варто відзначити, що стевія підвищує імунітет і покращує роботу підшлункової залози і печінки.
Міф другий. . . Всі жири це ворог правильного харчування. Їх необхідно виключити з раціону
Відомо, що жири є з’єднанням жирних кислот з гліцерином. Жирні кислоти бувають двох типів: насичені і ненасичені.
Корисними визнані ненасичені жири, які містяться в рибі, в олії, в горіхах.
Найкорисніші жири омега – 3/омега-6.
Що ж до насичених жирів, то вони дуже шкідливі. Вони присутні в жирному м’ясі, тортах, майонезах, фаст-фудах і інших продуктах. Надлишок даних жирів в людському організмі загрожує ожирінням і захворюваннями серця.
Але, вчені вважають, що якщо дотримуватися дієти без жирів, тобто погані наслідки! В організмі може виникнути дефіцит вітамінів А, Е і D, що призведе до гормональних порушень. Тому, у всьому треба знати міру! Наприклад, ви не можете з’їсти тістечка, так як воно не корисно, але їжте м’ясо, приготоване на пару або запікати в духовці (але не смажене, яке дуже шкідливо).
УВАГА! У добовому раціоні живлення жири повинні складати не менше 20 або 30%. Також пропорція жирів повинна бути такою: частка насичених жирів повинна становити 1/3 частина, а ненасичених – 2/3.
Міф третій. . . Правильне харчування має включати щоденний прийом свіжих соків
Багато хто стверджує, що кожен день, в ідеалі вранці натщесерце, пити свіжовичавлені соки, які сприяють лікуванню багатьох захворювань. При цьому, ніхто не замислюється, що ця «сокотерапія» може привести до реальних проблем.
Щоб пити свіжий сік щоранку натщесерце, необхідно вивчити своє здоров’я. Якщо у вас проблеми з шлунково-кишковим трактом, то ні в якому разі не можна пити яблучний, апельсиновий і дуже кислий сік.
При захворюваннях печінки не можна пити морквяний сік, а особливо свіжовичавлений (концентрований), так як надлишок вітаміну А (він має властивість накопичуватися) посилить проблеми з печінкою.
Для діабетиків небезпеку представляють свіжі соки з фруктів і ягід, так як у них величезний вміст цукру.
Тому, якщо ви дотримуєтеся правильно живлення і дуже любите свіжовичавлені соки, то порадьтеся з лікарем!
Крім того, краще з’їжте свіжий фрукт/овоч. Чому? Зараз пояснимо. Справа в тому, що під час витискання соку вітаміни окислюються, так як контактують з киснем.
Міф четвертий. . . Заморожені овочі марні
Правильне харчування безпосередньо пов’язано з вживанням великої кількості овочів. Тому, багато хто вважає, що заморожені овочі практично марні. Але це не так!
Хоч у свіжих овочів (саме з грядки) дійсно багато вітамінів, взимку вони не ростуть на грядці. У літній та осінній період їжте свіжі овочі, але взимку вживайте заморожені, так як овочі, які давно зірвані з грядки вже не так корисні (під впливом світла, кисню вони втрачають корисні властивості), як заморожені заздалегідь.
УВАГА! Заморозьте самі свої улюблені овочі і їжте їх взимку і навесні. Магазинні заморожені продукти піддаються неправильної заморожуванню, тому корисні властивості овочів губляться.
Читайте також: .
Ще більше корисної інформації