Садівництво

Способи вирощування цибулі-чорнушки у відкритому грунті, якими я користуюся постійно. Вибирайте найбільш підходящий

Чорнушка – це не різновид цибулі, а просто його насіння чорного кольору. З чорнушки вирощують севок для посадки на наступний рік або повноцінний ріпчасту цибулю. На це буде потрібно цілих два роки, зате кінцевий продукт вийде якісним з усіма сортовими характеристиками. Про те, як виростити цибулю-чорнушку у відкритому грунті, розповідаю далі.

Вибір сорту і терміни посіву

Цибуля-чорнушка – різновид садивного матеріалу, тобто насіння, а зовсім не окремий сорт цієї рослини. Насіннєвим способом можна виростити будь-цибулю.

При виборі посадкового матеріалу звертайте увагу на ті сорти, які зазвичай використовують для вирощування посівом. Крім того, вони повинні бути адаптовані до кліматичних умов вашого регіону. Для вирощування на відкритих грядках самими підходящими, невибагливими і простими у догляді будуть наступні:

  • Глобус;
  • Стригуновский;
  • Эксибишен;
  • Бессонівський;
  • Каба.

Чорнушку можна вирощувати розсадою або сіяти відразу у відкритий грунт.

Строки сівби залежать від обраного способу вирощування і кліматичних особливостей місцевості:

  1. У північних широтах до посіву на розсаду приступають на початку березня, на вулицю пересаджують в середині травня. Прямий посів проводять в першій половині травня.
  2. У середній смузі: на розсаду – у кінці лютого, пересаджують на початку травня, прямий посів – в кінці квітня.
  3. У південних областях розсадний спосіб вирощування зазвичай не використовується, сіють відразу у відкритий грунт.

Майте на увазі, що найкраще сходить насіння минулого року. Навіть при правильному зберіганні їх схожість швидко знижується, а після 3 років практично втрачається.

Посів безпосередньо в грунт

Перш ніж приступитися до посіву, необхідно підготувати:

  1. Насіння. Їх потрібно продезінфікувати протягом 30 хвилин у розчині марганцівки (0,1 %), промити проточною водою і проростити в розчині «Епін» (1 крапля кошти на 200 мл води). Для пророщування насіннєвий матеріал загортають в матерчатий клапоть, змочений в розчині, і стежать, щоб тканина завжди була вологою.
  2. Грунт. За два тижні до посіву обрану грядку з урахуванням попередників перекопують і розрівнюють. Кислий грунт нейтралізують доломітового борошном, меленим вапняком або гашеним вапном. Якщо в минулому році грунт був добре удобрений, додатково можна не вносити перегній або компост. У продажу є спеціальні комплексні набори, призначені для цибулинних культур.

Перед посівом на грядці розмічають борозенки глибиною 2-3 см на відстані 15-20 см один від одного, проливають їх теплою водою. Потім викладають насіння з інтервалом 2 см, присипають грунтом і трохи ущільнюють.

Як тільки з’являться сходи, сіянці проріджують: для зелені або сіянки дотримують інтервал 5-6 см, для отримання однорічній ріпки – 8-10 див.

Вирощування чорнушки через розсаду

Якщо плануєте отримати повноцінний ріпчасту цибулю з чорнушки за один сезон, використовуйте розсадний спосіб.

Для посіву на розсаду знадобляться:

  • знезаражені і пророщені насіння;
  • дерев’яні невеликі ящики або пластикові контейнери з дренажем і отворами для стоку води;
  • спеціальний магазинний грунт для розсади або самостійно приготований з садової землі, торфу, піску і компосту, взятих у рівних частинах.

Зволожте грунтосуміш в контейнерах, зробіть борозенки глибиною 1 см на відстані не менше 5 см, розкладіть насіння з інтервалом 3 см, присипте почвосмесью і ще раз злегка зволожите з пульверизатора. Потім оберніть контейнери харчовою плівкою і відправте в тепле затемнене місце.

Після проростання зелені плівку потрібно зняти, а ємності поставити на освітлений підвіконня, де температура буде оптимальною для проростання (+15-16 градусів). Подальший догляд за сіянцями полягає в регулярному зволоженні грунту теплою відстояною водою.

Висадка розсади на грядку і подальший догляд

Коли сіянці досягнуть висоти 15-20 см, їх пересаджують у відкритий грунт. Розсада являє собою невеликі тендітні кущики, утворені тонкими пір’ям.

Сіянці висаджують на відстані не менше 10 см (від відстані між кущиками залежить величина готової ріпки). Подальший догляд за насадженнями полягає в наступних заходах:

  1. Проріджування. Проводите при появі 1-2 листочків і по мірі зростання цибулі, тоді підросло перо можна використовувати на зелень.
  2. Полив і розпушування. Грунт зволожуйте теплою водою по мірі висихання верхнього шару, а на наступний день ретельно розпушуйте.
  3. Підживлення. Якщо грунт добре удобрили перед посівом, додатково не потрібно вносити підживлення.

Хвороби і шкідники

Незважаючи на те, що цибуля стійкий до інфекцій, шкідників і є інсектицидної культурою, захищає інші рослини, сам теж нерідко страждає від хвороб і нападу шкідливих комах.

З хвороб найбільш небезпечні для чорнушки грибкові інфекції:

  • пера: іржа, пероноспороз, альтернаріоз;
  • цибулини: грибкові, вірусні і бактеріальні гнилі.

На листках утворюються плями і наліт, кінчики пір’я засихають. Щоб зберегти врожай, виявивши перші ознаки, відразу ж починайте боротися з недугами рослин. Можна використовувати безпечний фунгіцид «Фітоспорин». У сире літо з метою профілактики обробляйте грядки препаратом кожні два тижні.

Для відлякування шкідливих комах, таких як цибульна муха і нематода, по периметру грядки висаджують чорнобривці, нагідки, самі грядки періодично посипайте тютюновим пилом або деревною золою, яка додатково послужить в якості мінерального добрива.

Прибирання врожаю

До збору врожаю приступайте тоді, коли більша частина пір’я виляжеш або підсохнуть лусочки біля основи цибулини. Після копання в разі хорошої погоди головки можна залишити прямо на грядці для просушування, але краще урожай розмістити під навісом. Приблизно через 10 днів цибулю зберіть в сітчасті мішки або ящики для зберігання.