Регулярно вирощую овес на своїй ділянці: розповідаю докладно про всі етапи — від посіву до врожаю
Овес висівають не тільки для отримання високоякісного зерна, але й для заготівлі прекрасного сіна, оскільки рослина має насиченою густою зеленню. Також овес є відмінним сидератом, після нього можна висаджувати будь-які культури, оскільки його потужна коренева система задавить всі бур’яни. Для посадки вівса рекомендую вибирати селекційні сорти, спеціально виведені для району посіву.
Підготовка
Насіння вівса на посадку ретельно сортують на:
- перші, нижні, більш сильні, раніше формуються і розвиваються в кущисті, потужні рослини;
- другі і верхні зерна, які набагато дрібніше і гірше кущаться.
Для кращої схожості насіння прогрівають три дні на сонці при температурі 15-20 °С. Можна для цієї процедури застосувати сушарку, особливо якщо овес в колосі не дозрів.
Протруєння
Протруюють зерно від шкідника цієї культури – летючої сажки. Проводять цю процедуру двома способами: сухим і напівсухим.
Сухим вважається метод обробки насіння при вологості 14 % і не пізніше, ніж за три місяці до посіву. При вологості більше 17 % зерно труять рідким розчином з прилипателями за два-три дні до висівання.
Висаджування
Висівання проводиться, як тільки сходить сніг, щоб насіння досить наситилися вологою і грунтовно вкоренилися.
Спочатку засівають ділянки, на яких буде визрівати посівний матеріал, причому робиться це дуже швидко, за два-три дні, щоб утворилися дружні сходи. По сівозміні рекомендую висівати овес після картоплі або кукурудзи, також можна після бобових або пшениці. Посадку краще всього провести вузькорядним способом при ширині грядок у 8 див.
Вирощування
Догляд за посівами полягає в:
- прикочуванні посівів спеціальними катками для кращого зчеплення зерна з грунтом;
- боронуванні до появи сходів, для розпушування кірки і підриву корінців бур’янів;
- боронуванні після сходів для ліквідації однорічників;
- своєчасної профілактики проти хвороб і шкідників.
Зростання вівса
Овес росте швидко. Зародкові корінці через тиждень стають довжиною до 20 см Після появи четвертого аркуша починається кущіння.
В нижній частині з’являється потовщення, після чого утворюється трубкування і з’являється волоть. Цвітіння проходить нерівномірно. Коли на нижній частині вже сформовані зерна, верхня може ще цвісти. Наповнення плода проходить за місяць і закінчується при вологості 25 %.
Прибирання
Прибирання краще всього проводити по досягненні зерном вологості 20 %. Прибирають урожай дуже швидко, не більше ніж через 4-5 днів. Потім зерно просушують до 14 % вологості при температурі 45 °С, після чого складають на зберігання.
Овес є не лише чудовим харчуванням для людей, але і відмінним фуражем для сільськогосподарських тварин при невеликій собівартості. Потрібно лише дотримувати нескладні правила догляду за даною культурою.