Правильно зберігаємо виноградні живці і готуємо до посадки — мій досвід проведення робіт з корисними порадами
Всі, хто вирощує на своїх ділянках виноград, знають, що один з найбільш ефективних і популярних способів його розмноження – живцювання. Тому сьогодні ми поговоримо про те, як зберегти живці в зимовий час і проростити з приходом весни.
Осіння заготівля живців
Починати заготівлю чубуків, тобто живців, що одеревіли, варто, як тільки настане час листопаду, а продовжувати можна до приходу перших негативних температур. Я вважаю осінню заготівлю більш кращою, так як весняна лоза набагато слабкіше в силу можливого пошкодження від холоду взимку.
Першим етапом заготовки повинен бути добір відповідного матеріалу. Для живцювання нам підійдуть високорослі кущики середнього віку з гарантовано гарною врожайністю. Заготівлю робимо з досить визрілих пагонів у момент обрізки восени. Щоб переконатися в ступені зрілості пагонів, злегка натисніть на міжвузля, ви повинні почути характерний тріск.
Ніколи не беріть чубуки з кущиків, які були заражені хворобами чи шкідниками, жируючі пагони з пухкої деревиною також не підійдуть.
Сприятливі для живцювання пагони розташовуються на плодових стрілках або на сучках заміщення.
Як точно визначити визрілі пагони
Досить визрів втеча можна визначити по ряду візуальних особливостей:
- луб буде відрізнятися яскравою забарвленням;
- в точках прикріплення листя забарвлення буде бурої;
- діаметр стебла – не менше семи міліметрів.
Інакше визначити ступінь визрівання можна з допомогою простого експерименту: зріз потрібно потримати в йодовом розчині (1 %) протягом 60 секунд. Чим сильніше забарвлюється зріз, тим більше він підходить для живцювання.
Обов’язкова дезінфекція
Чубуки потрібно обов’язково дезінфікувати, щоб не допустити захворювань грибкової або бактеріальної природи. Для цього я проводжу обробку розчином мідного купоросу, опускаючи в нього частини рослин на півгодини.
Якщо рік був багатий на посухи, живці потрібно вимочити в розчині з хінозолу. Після чого живці потрібно просушити і можна відправляти на зберігання.
Як підготувати живці до успішного зберігання
Щоб матеріал не пошкодився і не зіпсувався за час зберігання, дотримуйтеся деяких простих правил:
- надсилайте чубуки на зберігання, як тільки зріжете їх, тому як на повітрі вони стрімко втрачають вологу;
- не зберігайте чубуки по сусідству з фруктами. Плоди виділяють етилен, який негативно впливає на розвиток нирок;
- живці бажано об’єднувати в пучки, не більше ста штук в кожному;
- оптимальна температура для зберігання матеріалу в діапазоні від 0 до чотирьох градусів зі знаком плюс. Вологість повітря при цьому повинна бути не нижче 75 %.
Поширені помилки
Як початківці, так і досвідчені садівники іноді допускають помилки при зберіганні чубуков, які призводять до негативних наслідків:
- занадто висока температура. Якщо зберігати живці при температурі 10 градусів, можна отримати зневоднення і втрату цукрів. Укоренити матеріал буде досить складно;
- неправильний вибір сорту. Здатність благополучно вкорінюватися безпосередньо залежить від властивостей конкретного сорту. Найкращими в цьому питанні вважаються: сорт Аркадія, Слава Молдавії, Кристал, Молдова.
Живці на зберігання
Як зберігати живці
Для успішного збереження живців можна вибрати один з доступних способів:
- У прохолодному місці в будинку. Я для цих цілей використовую погріб. До речі, вважаю цей спосіб найпростіший. Живці досить прикопати в зволожений пісок і присипати тирсою.
- В траншеї, рити яку варто, спираючись на довжину живців, плюс залишати вільний простір не менше 25 сантиметрів над ними. Всі площини траншеї повинні бути зволожені. На дні необхідно організувати шар з піску товщиною близько трьох сантиметрів. Пучки розташувати у вертикальному положенні, а зверху присипати піском, а потім вкрити ґрунтом до країв ями. Як тільки прийдуть перші негативні температури, над траншеєю потрібно організувати грунтовий горбок не менше 30 сантиметрів. Не забудьте організувати канавки по краю траншеї для відведення зайвої води.
Коли приступати до проращиванию і як здійснити
Попередньо, за три тижні до запланованої посадки чубуки потрібно дістати з сховища і освіжити зрізи. Нижній зріз робіть під вузлом під кутом 90 градусів до осі чубука, а верхній – на пару сантиметрів вище вічка.
Щоб коріння швидше проклюнулися, проводите борознування нижній частині черешка.
Після оновлення зрізів живці потрібно вимочити. Для цього я витримую їх у воді кімнатної температури приблизно три доби. Опускати в воду досить дві третини довжини. Визначити, коли вимочування потрібно завершувати, можна, зробивши зріз у верхній частині, він повинен бути зволоженим.