Їжа

18 продуктів з високим вмістом гістаміну: в яких випадках смачна і корисна їжа може створювати проблеми

У кожного, напевно, є такий продукт, який викликає купу неприємностей. І вже зрозуміло, що робити, якщо організм погано зреагував на провокатора – звичайно, нейтралізувати наслідки.

Сценарій простий: з’їв щось не те, з’явилася бурхлива реакція, ковтаємо пігулка, щосили цю реакцію пригнічуємо, блокуємо, все проходить (не завжди, звичайно).

У кращому випадку, виключаємо той самий нехороший горіх або хитрого цитрусового диверсанта. Але якщо робити так постійно і не докопуватись до коренів проблеми, ефект з часом буде знижуватися.

Адже тригера є купа друзів, які впливають на організм так само. Але коли бабахне наступного разу, прогнозувати складно, тому що алергічні проби можуть охопити далеко не всі.

Треба розуміти, що ваші особисті тригери об’єднує.

Сьогодні розповім про один з коренів проблеми.

Є таке явище, як надлишкова гистаминовая реакція.

Отже, що таке гістамін в продуктах і як він працює?

Мова піде про біогенних аміни – природних сполуках, що містять азот. Виробляють їх у величезних кількостях бактерії. Як хороші, так і погані.

Тобто, ферментовані або полежавшие на повітрі продукти можуть містити багато біогенних амінів.

І найпопулярніший з цих амінів – гістамін.

Біогенні аміни бувають і шкідливими, і корисними. Багато чого, як завжди, залежить від дозування та особистої чутливості.

Взагалі-то, ці сполуки допомагають імунній системі боротися з патологічними процесами і захищають організм від окислювального стресу, але якщо ви реагуєте на них занадто бурхливо, то вони вже ніякі вам не друзі.

Зустрічаються вони в рибі, м’ясі, молочних продуктах, вині, пиві, шпинаті та інших овочах, томатах, дріжджових продуктах – далі розповім докладніше.

Як і всі провоспалители, вони є хорошими стимуляторами імунних реакцій, але при надмірній активності імунної системи можуть довести людину до серйозних проблем.

Продукти, які можуть запускати потужні гістамінові реакції в організмі:

1. Ферментовані продукти. У них багато гістаміну, тому людям з непереносимістю краще не вживати, а звичайним людям – не зловживати.

Перевірити легко. Після вживання різних солінь і квашень, вина, сиру і чого-то дріжджового з’являються яскраві шкірні реакції, свербіж, набряки.

Дріжджі, наприклад, виділяють гістамін у вині, пиві, комбуче. У деяких країнах вміст гістаміну в вині строго регламентовано, бо у людей часто виникають тяжкі реакції. Це Німеччина, Голландія, Фінляндія, Бельгія, Франція (по зростаючій). Тобто, німецькі і голландські вина найбільш безпечні для чутливих до гістаміну людей.

Сир. Чим старше і твердіше сир, тим більше в ньому цих біогенних амінів.

Будь в’ялене / ферментоване м’ясо (салямі, копченості, хамон і т. д. )

2. Консервація і напівфабрикати. Тут набагато більше гістаміну, ніж у свіжої їжі. В томатній пасті і рибних консервах – дуже високі концентрації. Тому пропоную ці продукти споживати помірно, заради їх користі.

Так, хороша сардина з кісточками – це джерело кальцію, але не більше 50-100 грамів в день її з’їдати не варто. Якщо ви помічаєте реакцію на ці продукти, краще взагалі пошукати щось інше.

При цьому банку з рибою не можна надовго залишати відкритою – бактерії там плодяться швидко. Простіше приготувати з цією рибою салат на сім’ю і відразу з’їсти. Щоб усім дісталося грамів по 50.

3. Свинина. Саме гистаминсодержащее м’ясо, особливо при приготуванні на грилі. А ось проста варка (суп, наприклад), знижує його рівень. Так що краще варити довше.

4. Шоколад. В какао досить багато гістаміну – ось чому щічки дітей так часто “цвітуть” після дегустації цього ласощі.

Але у дорослих реакція зустрічається рідше, так як кофеїн і теобромін стабілізують огрядні клітини імунної системи і не дозволяють їм вивільняти гістамін.

Так, забула сказати, що я описую тут два “гістамінових” шляху:

1. Перевантаження провокаційними сполуками з продуктів.

2. Стимуляція цими продуктами тучних клітин імунної системи, які вивільняють гістамін, запускаючи запальну реакцію.

Виходить, що какао – і провокатор, і інгібітор гістаміну в одному флаконі, тому навіть у чутливих людей може не бути реакції на нього. Треба тестувати. Власне, все треба тестувати – тільки так ви розберетеся.

Отже, що таке огрядні клітини?

Це клітини імунної системи, які виробляють гістамін.

Чують харчової тригер або інфекцію, і давай вивільняти. Деякі продукти відносяться до обох списків відразу – вони є і носіями гістаміну, і стимуляторами опасистих клітин.

5. Папайя.

6. Полуниця.

7. Ананас.

8. Горіхи.

9. Арахіс.

10. Помідори.

11. Шпинат.

12. Яєчний білок.

13. Спеції.

14. Штучні харчові добавки.

15. Деякі пробіотики.

16. Алкоголь.

17. Цитрусові.

18. Баклажани.

І нехарчові фактори:

  1. Гострий стрес.
  2. Нікотин.
  3. Недолік кисню.
  4. Перегрів або переохолодження.
  5. Травми.
  6. Хелікобактер пілорі. Все, що пов’язано з бактеріями, пов’язане з гістаміном, а вже якщо бактерія така противна, як пілорі. зовсім недобре. Вона продукує запальні частки (ліпополісахариди, ЛПС), які стимулюють клітини шлунка вивільняти гістамін. Вкрай неприємна ситуація.

Найприкріше те, що стрес збирає гістамін в опасистих клітинах, і якщо потім ви запустите якийсь тригер, може статися гістамінний колапс. І знову дзеркалом цього процесу виявиться шкіра.

Деякі ліки теж є гістаміновими провокаторами. Хто хоче список – наведу. Але, може, краще не знати? Лікуватися-то все одно треба.

Що з усього цього варто вивести для себе особисто?

Те, що ви погано реагуєте на гістамін або занадто багато його отримуєте/синтезируете, може проявлятися в наступних реакціях:

1. Шкіра. Це перша страдниця. Всякі прищі, запалення, кропив’янка, свербіж, екзема і т. д. Зверніть увагу, після яких продуктів і з’їдених в яких кількостях все загострюється.

2. Постійні головні болі. Теж – дивіться, що їли до події.

3. Важкі менструації.

4. Діарея та інші шлунково-кишкові симптоми. Після їжі або нудить, або живіт болить, або починаються всякі здуття.

5. Слиз з носа.

6. Реакції з боку дихальної системи.

7. Набряклість.

Якщо все це періодично буває – у кого-то різко, у кого-то в “змащеному” вигляді, то організму явно не подобається ситуація з гістаміном. Треба переглядати список продуктів.

Особливо уважними варто бути людям, які зіткнулися з аутоиммунитетом. Для їх імунної системи будь-провокатори – це табу.

Є спеціальний раціон, який майже не турбує гістамін.

Не всім це потрібно, але якщо ви дійсно замучилися з шкірою або животом, спробуйте на деякий час прибрати потенційних провокаторів і залишити наступне:

  1. Рис.
  2. Пшоно
  3. Огірки.
  4. Редис.
  5. Салат-латук.
  6. Петрушка.
  7. Гарбуз.
  8. Картопля.
  9. Цибуля.
  10. Моркву.
  11. Капуста.
  12. Свіже відварне м’ясо, крім свинини.
  13. Свіжа відварена риба.
  14. Яйця.
  15. Гречка.
  16. Вершкове масло.
  17. Оливкова олія.
  18. Топлене масло.

Чим довше їжа лежить без вакууму або заморожування, тим більше в ній накопичується провокаційних сполук. Навіть у листових овочах.

Не залишайте приготовану їжу на столі без холодильника, особливо, якщо ви чутлива людина.

Людині з лудженим шлунком і без описаних вище неприємностей так морочитися не потрібно, але все ж теж варто бути уважним до того, як зберігається їжа і як вона діє на організм.

Отже, висновки.

Не треба смикати імунну систему за вуса і є гістамінові тригери тоннами.

Ось чому я завжди кажу, що квашені продукти, чайний гриб, вино, консервація, горіхи, шоколад, кисломолочне і т. д. – це прекрасно, але кількості гарні виключно скромні.

Це саме той випадок, коли “ліки чи отрута – залежить від дозування”.

Звичайні люди від надлишку, наприклад, квашеного, будуть вічно роздуватися і бурчати на всю іванівську, а чутливі до гістаміну – набрякати, покриватися плямами, свербіти і навіть відчувати проблеми з диханням.

І не варто забувати про системному ефекті – гістамін накопичується в тучних клітинах і тільки й чекає приводу, щоб вивільнитися.

Функціональною основою раціону повинна бути “спокійна” їжа. Відварне, на пару, запікати, свіже, припущенное, не надто гостре і пряне.

Для мене азіатська кухня – більшою мірою, антиприклад. Вона підходить тим, хто харчується так століттями, але не європейцям. Можна себе побалувати, але не на постійній основі.

Самі подумайте, чи здоровий, чи буде людина, який перевантажується солоними, перченостями, копченостями, сирами, шоколадками, не може зупинитися на 100 гр полуниці – йому треба неодмінно кілограм. І винцем або пивком шлифануть.

Мені видається задиханий товстун з червоною фізіономією (і особливо носом), такий класичний Обелікс, який ні в чому не може собі відмовити.

Так виглядає надлишок гістаміну (і не тільки його) у звичайних “переедальцев”.

Продукти з дуже яскравими смаками і ароматами – це маленькі радості життя, і вони не повинні споживати у великих кількостях. Нехай доповнюють і відтіняють основну їжу, заодно збагачуючи мікрофлору кишечника.